Milloin sumuvaloja saa käyttää?

  • 05 Aug, 2022

Tiedätkö, milloin sumuvaloja saa käyttää?

Sumuvalot löytyvät jokaisesta autosta. Toisista niitä löytyy sekä edestä, että takaa, mutta lähtökohtaisesti auton pitäisi olla varustettu vähintään takasumuvaloilla. Sumuvalojen sijainnin lisäksi myös niiden käyttöön liittyy laissakin määriteltyjä sääntöjä, jotka takaavat turvallisen liikenteen niin sumuvalojen käyttäjälle, kuin vastaantuleville ja takana ajaville tienkäyttäjille. Mikäli et tiedä, milloin sumuvaloja saa käyttää, kannattaa sinun lukea tätä artikkelia vielä eteenpäin saadaksesi sen selville.

Laki kertoo, milloin sumuvaloja saa käyttää

Sumuvalot ovat tarkoitettu käytettäväksi nimensä mukaan vain sumun tai muun vastaavan, näkyvyyttä haittaavan sään aikana, kuten rankan vesi- tai lumisateen. Takasumuvalojen käyttöä suositellaan myös silloin, kun auton nostattama lumi, pöly tai esimerkiksi loska haittaa auton näkymistä takana oleville ajoneuvoille. Sumuvaloilla on siis täysin turvallisuutta lisäävä tehtävä, eikä niitä saa pitää päällä turhaan.

Toisinaan voi törmätä autoilijoihin, jotka pitävät sumuvaloja päällä ajovalojen sijaan esimerkiksi ulkonäkösyistä. Etusumuvalot eivät kuitenkaan valaise lähtökohtaisesti yhtä hyvin, kuin varsinaiset ajovalot, ja sumuvalojen aiheuttama häikäisevä hajavalo voi aiheuttaa jopa vaaratilanteita häiritessään muita tienkäyttäjiä. Lisäksi turhaan päällä oleva takasumuvalo voi haitata kirkkaudellaan esimerkiksi jarruvalojen havaitsemista ja näin takana olevan autoilijan mahdollisuutta ennakoida edessä ajavan liikkeitä. Auton valot ovatkin kukin omaan käyttötarkoitukseensa sopivia, joten sumuvalojenkin käyttö on syytä rajata vain niiden tarkoituksen toteuttaviin tilanteisiin.

Sakot turhasta käytöstä

Etusumuvaloja ei uudemmissa autoissa enää oikeastaan edes kohtaa, sillä nykyisin parantunut valotekniikka takaa auton etuajovalojen näkyvyyden huonommassakin säässä. Takasumuvalo sen sijaan on pakollinen autoissa edelleen, joten jokaisen autonomistajan on syytä opetella niiden oikeaoppinen käyttö. Mikäli sumuvaloja käyttää turhaan, voi sanktiona olla huomautus tai jopa rikesakko. Tarkasta siis, että tiedät, mistä sumuvalo kytketään päälle, jotta osaat käyttää sitä oikeassa tilanteessa. Toisaalta silloin myös tiedät, ettet vahingossakaan kytke sitä päälle turhaan, jotta vältyt ylimääräiseltä rahanmenolta.