Miten adaptiiviset ajovalot toimivat?

  • 19 Nov, 2021

Auton takavalo

Toimivat ajovalot ovat yksi tärkeimmistä asioista autojen turvallisuudessa. Siitä syystä myös ajovaloja kehitetään jatkuvasti parempaan suuntaan. Nykyään adaptiiviset ajovalot ovat yksi uusimmista innovaatioista. Ne mukautuvat erilaisiin olosuhteisiin tavallisia ajovaloja paremmin. Auton kuljettajan tulee aina kytkeä tavallisia ajovaloja käytettäessä kaukovalot päälle ja pois päältä. Vaikka molemmat valot ovat käytettävissä, ei optimaalinen tienäkyvyys ole käytettävissä koko ajan. Mukautuvat ajovalot voisivat olla ratkaisu tähän ongelmaan, sillä tällöin ajovaloja ei tarvitsisi erikseen kytkeä kaukovaloiksi ja päinvastoin, vaan ne mukautuisivat tilanteeseen sopiviksi.

Mitä ovat adaptiiviset ajovalot?

Adaptiiviset eli automaattiset ajovalot toimivat niin, että niiden adaptiivinen optiikka muuttaa valonsäteiden suuntaa liikennetilanteiden mukaan. Tällöin ajovalo muuttaa itsenäisesti hehkulampun sijaintia sen heijastimeen nähden ja kytkee päälle tai pois LED-elementtejä.

Tällä tekniikalla valaisimet sopeutuvat automaattisesti tilanteeseen sopivaksi, eikä kuljettajan tarvitse niitä muokata manuaalisesti. Tällaiset ajovalot ovat ihanteelliset, sillä ne mahdollistavat parhaan mahdollisen näkyvyyden jokaisessa ajotilanteessa. Näin pimeitä kohtia ei synny ja ajaminen on entistä turvallisempaa.

Miksi mukautuvat ajovalot ovat paras valinta?

Tavalliset ajovalot eivät aina ole optimaalinen valinta, sillä liikenteessä tulee eteen tilanteita, jolloin ajonäkyvyys ja valaistus eivät toimi optimaalisesti. Yksi tällainen tilanne on silloin, kun pitäisi käyttää kaukovaloja maantiellä. Kun vastaan tulee auto, tulee kaukovalot sammuttaa.

Samanlainen tilanne tulee eteen esimerkiksi silloin, kun ajetaan mäkeä ylöspäin. Tällöin ajovalot eivät valaise tietä, vaan ne osoittavat ylös, jolloin tienäkyvyys on huono. Mukautuvat ajovalot voisivat valaista tien ja ratkaista ongelman. Tällaista kannattaa ehdottomasti harkita omaan autoon, ja jos hankkii vielä mukautuvat LED-valot autoon on autossa täydelliset ajovalot.