Sisävalot autoon?

  • 17 Jul, 2022

Ovatko sisävalot autoon hyvä idea?

Mukavuutta parantaakseen kannattaa asentaa kunnon sisävalot autoon. Sisävalon voi asettaa syttymään aina kun auton ovet ovat auki, näin näet istua autoon sisälle tai nousta sieltä pois. Hyvällä valolla näet myös koko auton sisustan, jos sieltä tarvitsee etsiä jotain tai haluat apuvalaistusta siivoamiseen tai vaikka papereiden selaamiseen. Nykyään sisävaloiksikin voi asentaa pitkäikäiset ja kestävät LED-valot, joiden kirkas valkoinen valo tuo mukanaan tyylikkyyttä.

Sisävalot autoon laitetaan yleensä mukavuuden vuoksi

Vaikka sisävalot ovat helpottavat ja hyödylliset, ei ole suositeltua pitää niitä päällä ajon aikana. Jos ei näe oman auton mittaria, tulee silloin vaihtaa mittariston valot. Etenkin pimeällä ajettaessa auton tuulilasista voi hyvin nopeasti tulla yksi iso peili, joka peilaa päällä olevaa sisävaloa. Näin ollen se voi haitata auton kuskin näkyvyyttä ajaessa.

Nykypäivänä erilaiset autoledit ovat hyvin suosittuja. Autoja halutaan tuunata niin sisältä kuin ulkoa tai auton sisätilojen viihtyvyyttä halutaan parantaa erilaisilla LED-valoilla. Jopa osaan tehtailta tulevista uusista autoista on jo valmiiksi asennettu LED-listoja oviin, usein niihin voi vielä erikseen vaihtaa mieleisensä värin. Himmeät valot parantavat ajomukavuutta pimeällä ja tuovat tunnelmaa. Ajovaloissa LED-valot tuovat erittäin hyvän näkyvyyden pimeällä.

Auton lisävalot

Nykypäivänä markkinoille on tullut erittäin tehokkaita ja kirkkaita lisävaloja. Ne tuovat huomattavasti lisää valoa pimeille ja valaisemattomille teille. Nykyiset säädökset sallivat henkilöautoissa maksimissaan kolme lisäkaukovaloa, joiden referenssiarvo ei saa ylittää satasta. Myös auton omat kaukovalot lasketaan tähän mukaan, mutta ne voi halutessaan kytkeä pois, jotta saadaan lisää tilaa lisävaloille. Lisäksi tieliikennekäyttöön sallitussa kaukovalossa tulee olla E-hyväksyntä.