Veneen ajovalot käytännössä

  • 11 Sep, 2022

Pimeällä liikkuminen vesillä ja veneen ajovalot on hyvä tietää

Aloitteleva veneilijä joutuu opettelemaan paljon erilaisia asioita ja pimeällä liikkuminen tuo siihen lisää haastetta. Veneen ajovalot ja niiden merkitys on tiedettävä, mutta on myös paljon muita seikkoja, jotka pitää opetella. Veneen valot riippuvat siitä, minkä tyyppisestä veneestä on kysymys. On kuitenkin muistettava, että myös soutuveneessä on vähimmäisvaatimuksena oltava joko sytytetty lyhty tai sähkölamppu, josta saa aikaan valkoista valoa.

Veneen koko ja veneen ajovalot

Jos moottorivene on alle 7 metriä eikä rakenteessa ole metrin korkeudella sopivaa paikkaa niiden asentamiseen, voi valoa näyttää siten, että se näkyy joka suuntaan. Jos moottorialus on alle 12 metriä, voi sivuvalojen sijasta käyttää yhtä valoa, jossa on värilliset sektorit. Purjeveneessä, mikäli se on alle 7 metriä, on pidettävä käsillä sytytetty lyhty tai sähkölamppu. Jos purjeveneessä on apumoottori, on käytettävä myös mastovaloa.

Värilliset sivuvalot ovat niin, että vasemmalla on punainen ja oikealla vihreä. Takana veneessä on yleensä keltainen valo. Joissakin purjeveneissä on mahdollista yhdistää värivalot, niin, että sektorit näkyvät juuri oikeaan suuntaan. Silloin puhutaan yhdistelmävalosta. Autoledit suosittelevat lämpimästi veneilijöitä kiinnittämään huomiota siihen, että myös vesillä pimeän tullen veneen voi kunnolla havaita.

Veneilijän tunnistettavat valot

Vesillä liikkujan on oman veneen valojen lisäksi pystyttävä myös tunnistamaan liikkumista helpottavat valot. Eri viitoissa on valotunnukset. Mikäli liikkuu merellä, majakoilla ja loistoilla on myös värit sekä valotunnukset. Siellä, missä on viitoitetut väylät, niillä on omat valonsa. Kaiken tämän lisäksi on opeteltava niin sanottu pimeänavigointi, jos haluaa liikkua pimeän aikana.