Auton valot

Auton valot on helppo ostaa ja vaihtaa itse

On hyvin tärkeää tarkistaa autosta valot säännöllisesti ja vaihtaa ne tarvittaessa – muulloinkin kun katsastuksen kehotuksesta. Valot ovat nimittäin hyvin tärkeä osa auton ja ajamisen turvallisuuden kannalta. Löydät kauttamme helposti kaikki auton valot auton lisävalot mukaan luettuna. Auton etuosassa on seisontavalot, lähivalot sekä kaukovalot ja vilkut. Takaosassa taas on perävalot, vilkut, jarruvalot, rekisterikilven valot, peruutusvalot ja sumuvalo. Lisävalot taas parantavat pimeässä näkyvyyttä ja lisäävät tietenkin turvallisuutta liikenteessä. Auton valojen ostossa ja laittamisessa on se hyvä puoli moniin muihin auton osiin verrattuna, että niiden ostaminen ja laittaminen on helppoa ilman kokemustakin. Lue opas ja osta valot helposti netistä kauttamme!

Usein helpoimmat osat kannattaakin vaihtaa itse, sillä se voi säästää jopa huomattavasti rahaa. Tällöin on kuitenkin otettava huomioon mahdolliset lait ja säännöt oikeanlaisten varaosien, kuten lamppujen ja esimerkiksi vanteiden suhteen. Auton LED-valot vaihtaessa esimerkiksi on huomioitava niiden kirkkaus ja että ne on suunnattu oikein.

Millaiset auton valot omaan autoon?

Auton valot on valittava sellaisiksi, että ne ovat lainmukaiset. Kannattaa myös muistaa, että vaikka auton koristelu erilaisilla ylimääräisillä valoilla on mukavaa ja tyylikästä, esimerkiksi auton alustavalot eivät saa olla ajossa olevassa autossa päällä. Tällaiset auton led valot kannattaa siis varata käytettäväksi vain tieliikenteen ulkopuolella.

On myös tärkeää valita juuri omaan autoon sopivat polttimot. Moni sivusto tarjoaakin kätevän hakusuodattimen, joka säästää paljon aikaa valaisimien valitsemiselta. Muista, että voit aina kysyä myös apua kauppiaalta, joka onkin viisasta, mikäli et ole varma oikeanlaisista valoista. Löydät kauttamme erityisen monipuolisen valikoiman valoja ja kauppiaita!

Löydä sopivat auton lisävalot

Auton lisävalot voidaan asentaa ajoneuvon omien kaukovalojen lisäksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että lisävalojen käyttöä koskeva laki muuttui vuonna 2017. Aiemmin autoon oli asennettava kaksi lisävaloa, mutta nykyisen lain mukaan niitä voidaan asentaa 1-3. Lisävalot parantavat näkyvyyttä ja lisäävät turvallisuutta, joka on tärkeää etenkin Suomen pimeinä vuodenaikoina. Oikeanlaiset varaosat kannattaa siis valita usein myös vuodenajan mukaan. Lue myös muut Autoledit -sivuston tarjoamat vinkit auton varaosiin oikeanlaisten valojen valitsemisen lisäksi.

Auton valot on myös muistettava asentaa asetusten mukaisesti. Muista, että kun asentaa lisävalot autoon, on auton omien kaukovalojen sekä lisävalojen yhteenlaskettu referenssiluku olla korkeintaan sata. Ne on myös esimerkiksi asennettava laissa määritellyille sijoituspaikoille. E–hyväksyntä taas määrittelee, että valot ovat tieliikennekelpoiset. ECE-maissa on nimittäin käytössä yhteiset auton valaisimia koskevat normit, jotka täyttävä valaisin merkitään E-merkinnällä.